Geschiedenis
Oprichting
Onder de slogan 'Poperinge moet leven' werd begin 1946 - onder impuls van wijlen volksvertegenwoordiger en burgemeester Lucien Deschodt - Wielerclub Hoppeland boven de doopvont gehouden.
Profkoers op kermiswoensdag
Het bestuur o.l.v. de eerste voorzitter schepen Joseph Roffiaen pakte meteen uit met de organisatie van een grote beroepsrennerskoers tijdens de Poperingse kermisweek. Jarenlang was de profkoers op kermiswoensdag een wielerhoogdag voor de zuid-westhoek van onze provincie. Poperinge zag toen 'zwart van het volk' want iedereen nam toen een vrije dag om het wielerevenement bij te wonen. De omvangrijke prijzenpot, het selectief parcours , het kwalitatief hoogstaand deelnemersveld en de enorme publieke belangstelling zorgden ervoor dat de 'Omloop der Zuid-West-Vlaamse bergen' heel wat meer faam verwierf dan een doordeweekse kermiskoers. Met wereldkampioenen Theo Middelkamp, Briek Schotte en Jean-Pierre Monseré, Olympisch kampioen André Noyelle, nationale kampioenen Emiel Van Cauter, Valeer Ollevier en Jef Planckaert, klassiekerkoning Germain Derycke enz. bulkt de erelijst van de kwaliteit.
Na-Tour Criterium
Toen de merkenploegen aan het eind van de zestiger jaren naar de Tour trokken, smolt de belangstelling voor de Poperingse kermiskoers als sneeuw voor de zon. Wielerclub Hoppeland Poperinge bleef evenwel niet bij de pakken zitten. In 1968 stampte de club een groots NaTour-criterium uit de grond. Een knaller van formaat. De uitgenodigde vedetten bezorgden de duizenden kijklustigen een wielerspektakel van de bovenste plank. Het absolute hoogtepunt werd in 1974 bereikt toen meer dan 13.000 toeschouwers zich in het stadscentrum verdrongen om een glimp op te vangen van de allergrootste, wereldkampioen en Tourwinnaar Eddy Merckx en vice-kampioen Raymond Poulidor.
Maar ook kleppers als Roger en Eric De Vlaeminck, Patrick Sercu, Walter Godefroot, Herman Vanspringel, Freddy Maertens, Michel Pollentier, Franco Bitossi, Lucien Van Impe, Jean-Luc Vandenbroucke en ... Jean-Marie Leblanc zorgden voor een laaiend enthousiasme bij het dolle publiek.
Vierdaagse van Duinkerke
Ook die 'gouden' jaren bleven niet duren en met het verdwijnen van affichehoofd Merckx werd een punt gezet achter tien jaar criteriums in de hoppestad. Inmiddels had een verjongd bestuur, aangevoerd door de tweede voorzitter Jan Deschodt, de Vierdaagse van Duinkerke naar Poperinge gehaald. Ook deze organisatie - van 1976 tot 1980 - bleek meteen een voltreffer te zijn. Met ritwinnaars als tweevoudig Tourlaureaat Bernard Thévenet en wereldkampioen Jan 'Gold Race' Raas werd de hoppestad alweer overrompeld door dolenthousiaste wielerfans.
Omdat de Franse sponsors geen brood meer zagen in een aankomst op Belgisch grondgebied, verdween de Franse rittenkoers uit onze contreien. Wielerclub Hoppeland was inmiddels op de kar van Het Wekelijks Nieuws gesprongen, die de Ronde van West-Vlaanderen voor internationale liefhebbers vanonder het stof haalde. En ook deze meerdaagse rittenwedstrijd genoot aanzien in binnen- en buitenland. Toen het budget niet meer haalbaar bleek, stierf de Ronde een stille dood.
Franco-Belge
Gedurende een aantal jaar bleef het toen akelig stil binnen de Poperingse wielerclub tot ... de stuwende kracht Raphael Igodt voorstelde om in 2005 de Franco-Belge naar Poperinge te halen. En warempel, ook de ritaankomst van deze befaamde rittenkoers was een schot in de roos !
Midden een ware mensenzee sleepte in 2007 ene (toen nog onbekende) Mark Cavendish tijdens een adembenemende spurt de zegebloemen in de wacht vóór Gert Steegmans en Robbie McEwen. Drie namen als een klok in het milieu van de spurtersbazen.
Derde generatie
Ondertussen gaven bestuursleden Raphael Igodt, Jan Deschodt, Yvan Covemaeker, Frans Battheu en Albert Decrock de fakkel door aan een derde generatie bestuursleden. Zodoende bestond de Wielerclub uit : Bart Deschodt (d.i. zoon van Jan en kleinzoon van Lucien), Xavier Vandromme, Loes Vandromme,Jean-Pierre Dehaene en Gilbert Vandromme. Het bestuur van Wielerclub Hoppeland Poperinge werd in drie tijden gevoelig versterkt met de aansluiting van Alex Lefever (december 2008), Filip Pyck enChris Wheaton (januari 2009) en Ignace Lampaert (oktober 2009). Wat het aantal bestuursleden op negen eenheden brengt.
Fietsen-Op-Rollen
Op donderdag 1 oktober 2009 organiseerde WHP voor het eerst een koers op rollen in de feesttent op het Stationsplein. Er schreven 24 ploegen van elk 4 deelnemers in voor deze sportmanifestatie.
Van feitelijke vereniging stapte de inmiddels Koninklijke Wielerclub Hoppeland Poperinge in mei 2010 over naar een vzw.Als 10de man sloot Bram Vanden Broeck de rangen.
Wielerquiz
In november 2011 organiseerde de club voor het eerst een actuele wielerquiz over de periode 1990 tot heden...Intussen verliet Jean-Pierre Dehaene onze wielerclub én verwelkomden we Eric Butaye.